nu prep header 1

Pernah aku lihat Madam Zaharah setiap pagi bertemankan pembantu rumahnya, mencabut rumput di celah-celah pasu & pokok hiasan yang semakin membesar dibiarkan hidup di atas tanah berhadapan halaman rumahnya yang agak luas.

“Besar juga laman rumah Madam, kiraan Along, 8 khemah kenduri boleh muat serentak ni campur extra 1 khemah untuk katering saja”, balas aku.

“Ko nak melawak ape ni Along, cucu aku tu ramai dah besar-besar, ko berkenan yang mane satu, aku on je”, sergah madam.

“Aikk, lain macam melawak ni madam!”, balas aku sambil ketawa besar.

“Ni ape cerita ..lain macam sampai berkhemah bagai ni, panjang pulak kau punya pantun ye, jangan nak goreng aku lebih-lebih sangat boleh?”, ujar Madam Zaharah sambil ketawa.

Maka bermulalah kisah aku mengorek cerita Madam.

Laman rumah madam yang super luas (almaklumlah beliau ni berpangkat Datin) Dia tak bagi aku panggil Datin, so aku takde pilihan aku panggil Madam ajelah.

Usia madam yang sudah menjangkau 70an tapi aktiviti setiap hari itulah dia.

Semuanya dibuat manual, takde upah kontrektor nak trimming pokok, mahupun potong rumput.

Kesemuanyanya dibuat sendiri berbekalkan kederat yang masih berbaki pada sebegitu usia.

Tapi kekadang tu panggil jugak aku, tolong sesikit meracun lalang di belakang rumah dia.

Itu pun lalang dah mati separuh kawasan sebab madam dah racunkan sendiri awal-awal sebelum aku datang.

Eh! gila le orang tua ni. Serius dah takde keje lain dia nak buat ni. Boring sesangat lah tu.

Meracun tu bhai.

“Ni Along nak tanya, Madam tak letih ke buat keje semua ni. Kalo size rumah mak Along tu boleh le gagah, ye lah rumah kampung.

Ini laman depan Madam pun dah besar separuh padang bola. Laman belakang pulak boleh muat lagi 2 biji rumah teres siap parking kereta. Ape gile madam keje berdua dengan bibik?”.

“Kau jangan nak “under estimate” orang tua-tua macam aku ni Along. Aku tak secergas beginilah kalo aku tak makan something,” balas Madam.

“Along nak ke dapur jap ye .. dahaga ni amik air kosong jap”,

“Hmm pegi lah.. amik aku punye sekali”, balas Madam.

Tengah dok syok aku selongkar dapur cari barang makan buat kudap-kudap. Terpandang aku 3 botol Nu Prep.

Jengkreng aku. Patut la selambe badak dia marah aku. Madam bedal mende ni rupanya. Memang aku tabik spring laa.

Sekembalinya aku ke laman rumah membawa air minuman.

“Madam, tu Nu Prep 3 botol kat belakang tu sape belikan?”

“Anak aku yg belikan, beli online kata si Sarah, online payment lagilah aku tak reti.”

“Ok ke makan nu prep tu?”, tanya aku.

“Habes tu, yang aku tecongok mandi peluh ni ape dia?”, balas Madam.

Aku .. terus jawab “Woww… ini betul gile”

(sekiranya anda anggap ini cerita karut penuh dengan tipu daya & tektik untuk menjual, itu terpulanglah kepada anda, I’m just telling a story)

p/s : ini ialah salah satu kisah interview yang dipaparkan. Banyak lagi kisah yang ingin kami kongsikan bersama ada dibawah. Pilihlah sendiri.